Logo LentePodium

2017

Programma 2017

 

 

Het programma voor het seizoen 2017 omvat een educatief project, concerten, en masterclasses. De locaties waar wordt opgetreden zijn twee historische monumenten in de gemeente Steenwijkerland: de Doopsgezinde kerk in Blokzijl en het landgoed de Oldenhof bij Vollenhove. Niet alleen de schilderachtige ambiance van Blokzijl, maar ook de rijke flora van het park en de tuin van de Oldenhof gaan de sfeer van deze activiteiten mee bepalen.

 

Het thema van het seizoen 2017 is ‘Muziek voor snaren en hamertjes’.

De snaren zijn te horen op het concert van 9 april. Daarvoor hebben we twee jonge violisten uitgenodigd en een strijkkwartet.

De hamertjes zijn onderdeel van een bijzondere salonvleugel, die op 14 mei wordt bespeeld door een jonge pianiste. Het instrument, een Belehradek uit 1880, is onderdeel van de Sweelinck collectie en is aan de Oldenhof in bruikleen gegeven.

  

Zondag 9 april

Landgoed De Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: ‘Muziek voor snaren’.

Het concert wordt gegeven door de violist Jamie Bao (10) en het Gaudioso Strijkkwartet. Het kwartet bestaat uit Camille Buitenhuis (16) en Eline de Vries (16), viool, Ruth Bosboom (17), altviool en Caspar Westerman (14), cello.

Jamie was prijswinnaar van het Britten Vioolconcours in 2016, Camille en Caspar wonnen een eerste prijs tijdens het Prinses Christina in 2016, Ruth was prijswinnaar van datzelfde concours in 2015 en Eline was prijswinnaar van het Britten vioolconcours in 2016.

 

Zondag 14 mei 

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: ‘Muziek voor hamertjes’15.30 uur.

Voor dat concert zijn pianisten Welmoed Poelstra (16) en Jamie Bao (11) uitgenodigd.

Welmoed begon met pianolessen bij Harry Maring toen ze tien was. Ze krijgt nu les van Frans Douwe Slot aan de Ferwerda Academie in Drachten. In 2014 won ze een eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Groningen en de VPRO volgde haar datzelfde jaar als jong talent voor het programma Titaantjes. Inmiddels hebben drie grote pianisten haar een masterclass gegeven: Jan Wijn, Klára Würtz en Marietta Petkova. In maart 2014 trad ze op tijdens een concert met de pianisten Arthur en Lucas Jussen in de Grote Kerk van Blokzijl.

Jamie Bao is behalve violist ook een getalenteerd pianist. Hij heeft inmiddels zes jaar les van Violaine Delplanque. In 2015 haalde hij de halve finale van het Concertgebouw Concours voor piano. Jamie is dit seizoen de ‘artist in residence’ van het LentePodium.

 

De vleugel die wordt bespeeld is een Belehradek uit 1880 en is gebouwd in Wenen. Het waardevolle instrument is onderdeel van de Sweelinck collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis en is in bruikleen gegeven aan de Oldenhof.

 

Zaterdag 23 en zondag 24 september

De Oldenhof, Vollenhove: Masterclasses met de internationaal vermaarde zangeres Miranda van Kralingen. Het wordt een jubileumjaar, want ze geeft dan voor de tiende keer haar masterclasses op de Oldenhof. Deze worden afgesloten met een concert op zondagmiddag om 15.30 uur.

 

Zondag 1 oktober

Doopsgezinde kerk, Blokzijl 15.30 uur: Project vóór en dóór kinderen en jonge mensen, met als onderwerp ‘Bach’.

Voor dit evenement hebben we weer Richard en Aletta Jansen van het Muziekcentrum Zwartewaterland uitgenodigd (standplaats Belt-Schutsloot). Zij geven een voorstelling waarin de grootste componist aller tijden aan de orde komt, Johann Sebastian Bach. Het is een voorstelling, waarbij alle kinderen uit het publiek worden betrokken.

Voor dit project nodigen we ook jonge musici uit, die enkele composities van Bach gaan spelen.

En – zoals ieder jaar – doen kinderen van basisscholen van Steenwijkerland weer mee. Zij gaan enkele weken vóór het evenement, onder leiding van beeldend kunstenaar Renske Leeuw ‘Bachattributen’ maken.