Logo LentePodium

2024

Archief 2017

‘Luister nu naar de groten van morgen.’ Het is de kerngedachte achter het LentePodium Blokzijl dat in het seizoen 2017 zestien jaar bestaat. Het is een podium waarop jonge solisten en ensembles de kans krijgen op te treden voor een breed, maar vooral jong publiek.

De stichting heeft als een van haar doelstellingen: het stimuleren van het concertbezoek van jonge mensen. Daarnaast geeft het LentePodium jonge, talentvolle musici de mogelijkheid podiumervaring op te doen en masterclasses te volgen bij gerenommeerde musici.

 

Het programma voor het seizoen 2017 omvat een educatief project, concerten, en masterclasses. De locaties waar wordt opgetreden zijn twee historische monumenten in de gemeente Steenwijkerland: de Doopsgezinde kerk in Blokzijl en het landgoed de Oldenhof bij Vollenhove. Niet alleen de schilderachtige ambiance van Blokzijl, maar ook de rijke flora van het park en de tuin van de Oldenhof gaan de sfeer van deze activiteiten mee bepalen.

 

Het thema van het seizoen 2017 is ‘Muziek voor snaren en hamertjes’.

De snaren zijn te horen op het concert van 9 april. Daarvoor hebben we twee jonge violisten uitgenodigd en een strijkkwartet.

De hamertjes zijn onderdeel van een bijzondere salonvleugel, die op 14 mei wordt bespeeld door een jonge pianiste. Het instrument, een Belehradek uit 1880, is onderdeel van de Sweelinck collectie en is aan de Oldenhof in bruikleen gegeven.

  

Zondag 9 april

Landgoed De Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: ‘Muziek voor snaren’.

Het concert wordt gegeven door de violist Jamie Bao (10) en het Gaudioso Strijkkwartet. Het kwartet bestaat uit Camille Buitenhuis (16) en Eline de Vries (16), viool, Ruth Bosboom (17), altviool en Caspar Westerman (14), cello.

Jamie was prijswinnaar van het Britten Vioolconcours in 2016, Camille en Caspar wonnen een eerste prijs tijdens het Prinses Christina in 2016, Ruth was prijswinnaar van datzelfde concours in 2015 en Eline was prijswinnaar van het Britten vioolconcours in 2016.

 

Zondag 14 mei 

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: ‘Muziek voor hamertjes’15.30 uur.

Voor dat concert zijn pianisten Welmoed Poelstra (16) en Jamie Bao (11) uitgenodigd.

Welmoed begon met pianolessen bij Harry Maring toen ze tien was. Ze krijgt nu les van Frans Douwe Slot aan de Ferwerda Academie in Drachten. In 2014 won ze een eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Groningen en de VPRO volgde haar datzelfde jaar als jong talent voor het programma Titaantjes. Inmiddels hebben drie grote pianisten haar een masterclass gegeven: Jan Wijn, Klára Würtz en Marietta Petkova. In maart 2014 trad ze op tijdens een concert met de pianisten Arthur en Lucas Jussen in de Grote Kerk van Blokzijl.

Jamie Bao is behalve violist ook een getalenteerd pianist. Hij heeft inmiddels zes jaar les van Violaine Delplanque. In 2015 haalde hij de halve finale van het Concertgebouw Concours voor piano. Jamie is dit seizoen de ‘artist in residence’ van het LentePodium.

 

De vleugel die wordt bespeeld is een Belehradek uit 1880 en is gebouwd in Wenen. Het waardevolle instrument is onderdeel van de Sweelinck collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis en is in bruikleen gegeven aan de Oldenhof.

 

Zaterdag 23 en zondag 24 september

De Oldenhof, Vollenhove: Masterclasses met de internationaal vermaarde zangeres Miranda van Kralingen. Het wordt een jubileumjaar, want ze geeft dan voor de tiende keer haar masterclasses op de Oldenhof. Deze worden afgesloten met een concert op zondagmiddag om 15.30 uur.

 

Zondag 1 oktober

Doopsgezinde kerk, Blokzijl 15.30 uur: Project vóór en dóór kinderen en jonge mensen, met als onderwerp ‘Bach’.

Voor dit evenement hebben we weer Richard en Aletta Jansen van het Muziekcentrum Zwartewaterland uitgenodigd (standplaats Belt-Schutsloot). Zij geven een voorstelling waarin de grootste componist aller tijden aan de orde komt, Johann Sebastian Bach. Het is een voorstelling, waarbij alle kinderen uit het publiek worden betrokken.

Voor dit project nodigen we ook jonge musici uit, die enkele composities van Bach gaan spelen.

En – zoals ieder jaar – doen kinderen van basisscholen van Steenwijkerland weer mee. Zij gaan enkele weken vóór het evenement, onder leiding van beeldend kunstenaar Renske Leeuw ‘Bachattributen’ maken.

 

 

 

 

 

Jubileum masterclasses met Miranda van Kralingen

 

Opnieuw biedt het LentePodium een weekend vol zang op het sfeervolle en bosrijke landgoed de Oldenhof. Daar geeft op 23 en 24 september de befaamde zangeres Miranda van Kralingen voor de tiende keer openbare masterclasses aan jonge, talentvolle zangers en zangeressen. De masterclasses, die worden afgesloten met een concert, zijn niet alleen uiterst boeiend voor iedere zangliefhebber, maar voor elke muziekminnaar.

 

De status en kwaliteiten van Miranda van Kralingen hebben nauwelijks toelichting nodig. Ze heeft internationale bekendheid als vertolkster van operarollen en het klassieke lied. Zij is zangeres én podiumkunstenares die als ‘uniek, virtuoos en spectaculair’ is betiteld.

In de statige, maar toch huiselijke ‘eetkamer’ van de Oldenhof laat Miranda van Kralingen vijf jonge zangtalenten kennis maken met de geheimen van de echte zangkunst en van de interpretatie. De zangeres zelf, een uitstekende pedagoog, was in de jaren tachtig een van de uitverkorenen die masterclasses mochten volgen bij de legendarische Elisabeth Schwarzkopf.

De deelnemers worden begeleid door de Belgische pianist Daniel Thonnard die tijdens het concert ook zal soleren op de historische vleugel van de Oldenhof.

Om dit jubileum te vieren, nodigt het LentePodium op zondagmiddag na het concert het voltallige publiek uit voor een ‘meet and greet’ met de musici, waarbij gratis wijn wordt geschonken.

 

De eerste reeks masterclasses begint op zaterdag 23 september om 9.30 uur en de tweede om 13.50 uur. Op zondag start de masterclass ook om 9.30 uur, waarna om 15.30 uur het slotconcert volgt. Beide dagen bestaat de mogelijkheid op het landgoed te lunchen. Het adres van de Oldenhof is Oppen Swolle 7, 8325 PE Vollenhove.

De masterclasses zijn € 8,- per dagdeel en het concert  € 14,-

 

Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is, is reserveren noodzakelijk. Dat kan bij Tine Nouwen, 0527-291784, pt.nouwen@planet.nl en bij Eva Schepers, 0527-202988, eva.schepers.kipp@gmail.com en via de site www.lentepodiumblokzijl.nl.

 

 

Twee jonge pianotalenten bespelen historische vleugel op de Oldenhof 

Ze had pas drie jaar les en ze won met glans het Prinses Christina Concours in Groningen, enkele jaren geleden. Het gaat om de zestienjarige Welmoed Poelstra, die een droomstart maakte. Zondag 14 mei musiceert ze op het schilderachtige landgoed de Oldenhof, samen met het elfjarige pianotalent Jamie Bao. Ze brengen een schitterend programma van Bach tot Bartók. 

Welmoed veroverde het publiek van Blokzijl Klassiek toen ze een concert met Lucas en Arthur Jussen mocht inleiden. Haar optreden was een groot succes. Zowel de legendarische muziekpedagoog Jan Wijn, als de grote pianisten Marietta Petkova en Klára Würtz gaven haar een masterclass en de VPRO volgde Welmoed als jong talent voor het programma ‘Titaantjes’. Ze krijgt les van Frans Douwe Slot aan de Ferwerda Academie in Drachten

Jamie, winnaar van het Prinses Christina Concours Junior, speelt vanaf zijn vijfde piano en zijn huidige docente is Violaine Delplanque. Hij heeft met groot succes meegedaan aan het Amstelveense Piano Concours en het Concours van het Koninklijk Concertgebouw. Daarnaast is Jamie een zeer getalenteerde violist; en ook met dat instrument won hij verschillende prijzen. 

Het concert wordt gegeven op zondag 14 mei op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove en begint om 15.30 uur. De jonge pianisten brengen onder meer het beroemde Italiaanse concert van Bach, een sonate van Scarlatti en een van Beethoven, de virtuoze Gnomenreigen van Liszt, enkele dromerige Gnossiennes van Satie, een poëtische Étude-tableaux van Rachmaninov en de fascinerende Suite voor piano van Bartók.

De vleugel die wordt bespeeld is een Belehradek uit 1880 en is gebouwd in Wenen. Het waardevolle instrument is onderdeel van de Sweelinck collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis en is in bruikleen gegeven aan de Oldenhof.

 

 

Jonge, maar grote viooltalenten musiceren op de Oldenhof

 

‘Hij schittert met de viool in dit uitzonderlijk en virtuoos optreden. Wat een ontroerend spel en wat een ongelooflijk talent’, meldde een recensent over de elfjarige Jamie Bao. Zondag 9 april komt hij naar de Oldenhof en speelt daar onder andere de Introduction et Rondo Capriccioso van Saint-Saëns, een van de favoriete stukken van de legendarische violist Jasha Heifetz. Na de pauze treedt het Gaudioso Kwartet op, een heel jong, maar zeer getalenteerd strijkkwartet.

Jamie Bao begon op zijn vierde met vioollessen en toen hij zeven was kreeg hij al een eerste prijs op het Prinses Christina Concours Junior. In 2016 won hij ook het Britten Vioolconcours in de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar. De jonge musicus krijgt les van Peter de Leeuw en is lid van verschillende strijkensembles. Jamie speelt ook piano en ook met dat instrument heeft hij verschillende prijzen gewonnen.

Het Gaudioso Kwartet bestaat uit de violisten Eline de Vries (17) en Camille Buitenhuis (17), altvioliste Ruth Bosboom (17) en cellist Caspar Westerman (15). De vier strijkers zijn leerlingen van de Jong Talent Klas van het Conservatorium in Groningen en spelen in het Haydn Jeugd Strijkorkest. Ook zij hebben alle vier prijzen gewonnen op verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours.   

Het concert wordt gegeven op zondag 9 april op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove, en begint om 15.30 uur. Jamie zal behalve Saint-Saëns, de zes Roemeense dansen van Bartók spelen en de ontroerend mooie tweede vioolromance van Beethoven. Het Gaudioso Kwartet speelt een van Piazolla’s mooiste tango’s Oblivion en het heel beroemde en heel aantrekkelijke Amerikaanse strijkkwartet van Dvo?ák. Na afloop van het concert wordt wijn geschonken.

Tarieven in 2017

Passe-partouts

*) Een passe-partout voor de drie concerten kost € 35,00. Scholieren en CJP-houders betalen € 17,50.

 

U kunt het benodigde bedrag overmaken op bankrekening NL84 RABO 03220.37.670 van de Stichting LentePodium Blokzijl.

Na ontvangst van het bedrag worden de kaarten u in maart toegestuurd.

 

Losse kaarten

NB De kaarten voor het educatieve project op 1 oktober zijn voor volwassenen € 5,00 en voor scholieren € 1,00. 

*) De kaarten voor de concerten op 9 april, 14 mei en 24 september zijn voor volwassenen  € 14,00; scholieren en CJP-houders betalen € 7,00.

De masterclasses zijn € 8,00 per dagdeel.

 

Kaarten zijn in de laatste twee weken voor ieder concert telefonisch te bestellen bij: 

Tine Nouwen, Nederland

Veldhuisweg 6, 0527-291784

 

Eva Schepers, Luttelgeest

Uiterdijkenweg 37,  0527-202988

 

of via onderstaande link

 info@lentepodiumblokzijl.nl