Logo LentePodium

2020

Pers

Persbericht 15 maart 2015

 

LentePodium brengt twee jonge, grote musici

 

‘Hij wint de ene prijs na de andere en is een van de grootste viooltalenten van dit moment’, meldde het blad Luister over de Nederlandse violist Shin Sihan. Ook pianiste Anne Brackman is een groot talent en ook zij wint prestigieuze prijzen. Zondag 15 maart zijn deze twee jonge, talentvolle musici te horen op het sfeervolle landgoed de Oldenhof bij Vollenhove.

 

Shin Sihan (20) speelt vanaf zijn zesde viool en krijgt nu les van Vera Beths  aan het Haags Conservatorium. Hij won prijzen op onder meer de Iordens Viooldagen, het Internationale Wettbewerb für Violine in het Duitse Kloster Schöntal, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent en het Vioolconcours Oskar Back. Shin bespeelt een Joseph Hel uit 1894, die hem ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Anne Brackman (19) begon op haar zesde met pianolessen en studeert nu aan het Amsterdams Conservatorium bij Frank van de Laar. Ze speelt ook dwarsfluit en won op haar achtste het Benelux Fluitconcours. Twee jaar later won ze de Rotterdamse Pianovierdaagse. Nog meer prijzen kreeg ze op het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. In 2010 was ze finaliste van de Eurovision Young Musicians competitie.

Anne bespeelt een Belahradek vleugel uit 1880, onderdeel van de Sweelinck Collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam. Dit bijzondere instrument heeft de Oldenhof in bruikleen gekregen.

 

De musici beginnen met de schitterende, ietwat weemoedige vioolsonate KV 378 van Mozart die hij schreef na het overlijden van zijn moeder; verder spelen ze twee wervelende Slavische dansen van Dvo?ák in de bewerking van Fritz Kreisler, de virtuoze Danse espagnole van De Falla en de fascinerende eerste vioolsonate van Bartók.

 

Het concert begint zondag 15 maart om 15.30 uur en wordt gegeven op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove. Reserveren is noodzakelijk. Dat kunt u doen via www.lentepodiumblokzijl.nl,

Eva Schepers, tel: 0527-202988, email: huubschepers@hetnet.nl

Tine Nouwen, tel: 0527-291784, email: pt.nouwen@planet.nl.

De entree is € 12,50.

Na afloop wordt, zoals gebruikelijk, een glas wijn geschonken.

 

 

Persbericht Masterclass weekend met Miranda van Kralingen op De Oldenhof   20 en 21 september 2014

 

Masterclass is hard werken

Recensie KLASSIEKE ZANG door Dick Idema

 

Het is twee dagen hard werken geweest voor de studenten klassieke zang. Van alle windstreken zijn ze naar Vollenhove gekomen om door zangpedagoge Miranda van Kralingen te worden gecoacht.  Deelname aan een masterclass van diva Miranda van Kralingen is een voorrecht, maar vereist een gedisciplineerde, vakmatige instelling. Fauré werd min of meer de samenbindende factor tijdens het slotconcert in de intieme ‘huiskamer’ van de Oldenhof. Roele Kok begeleidde de zangeressen op een historisch Weens instrument. Deze originele Belahradek vleugel, een vroeg-moderne vleugel als opvolger van de fortepiano, is tijdelijk in bruikleen gegeven door het museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam. Roele maakte indruk door ook zelf zijn zangkwaliteiten voor het voetlicht te brengen. Uit het lied ‘Adieu’ van Fauré bleek een warm timbre en invoelende voordracht. Na zijn pianostudie begon hij met klassieke zang aan het Gronings Conservatorium. Een ideale combinatie voor deze pianist die zich de techniek van het zingen van liederen eigen heeft gemaakt.

Paula Stemkens had moeite haar zenuwen in bedwang te houden in Mozarts aria ‘Bester jüngling’. In de bewegende harmonieën van Debussy liet zij haar stem kleuren door de fraaie toonzetting in L’Ombre des arbres en Spleen.Veerle Sanders ontroerde met ‘Und Morgen wird die Sonne wieder scheinen’. Zoë Hemmes pakt stevig uit met Mozarts aria uit Le Nozze di Figaro.

Tijdens het concert werd moeiteloos en spontaan contact gemaakt met het publiek. Het is een van de motto’s tijdens deze masterclass: ondanks je kwetsbaarheid tijdens het zingen, wees trots op jezelf, voer geen kunstje op, breng de troostende werking van muziek over op de luisteraar.

De jongste kandidaat, Roza Herwig, liet zich in de aria  van Agatina , Ah crudel, van Haydn , begeleiden door orkestleden van het Britten Jeugd Strijkorkest. Roza is eerste violist in dit orkest en bleek ook nog eens over een weldadige en overtuigende sopraanstem te beschikken.

Lentepodium biedt in den Oldenhof een podium voor gerijpt en jong talent. Bij Miranda van Kralingen zijn ze in goede handen.

 

 

 

Persbericht concert 18 mei 2014 op De Oldenhof

 

LentePodium brengt lenteconcert met drie jonge topmusici

 

Ze kreeg de Diapason d’Or voor haar debuut-cd, de belangrijkste Franse onderscheiding voor klassieke muziekopnames, ze won eerste prijzen op het Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours in Stockholm: pianiste Valentina Tóth. Zondag 18 mei speelt ze op de Oldenhof, samen met violiste Emma Rhebergen en klarinettiste Denise van Leeuwen. Met zijn drieën vormen ze het Menotti Trio, dat een eerste prijs won op het Kamermuziekfestival in Hoorn.

 

Valentina Tóth begon op haar twaalfde met pianolessen en behoort nu al tot de jonge Nederlandse toppianisten. Ze musiceerde in verschillende Europese landen, in de Carnegie Hall in New York en op het Amsterdamse Grachtenfestival.

Violiste Emma Rhebergen studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths. Ze speelt in kamermuziekensembles, maar soleert ook met verschillende orkesten. Emma volgde masterclasses in binnen- en buitenland en won diverse prijzen, waaronder een eerste prijs op het Prinses Christina Concours.

Denise van Leeuwen rondde haar bachelorstudie af met een negen en doet nu haar masteropleiding aan het Haags Conservatorium. Ze speelde in een aantal orkesten en volgde masterclasses bij internationaal beroemde klarinettisten als Martin Fröst, Karl Leister en Michael Collins.

Tijdens het concert op 18 mei spelen de drie een compositie van Bruch, waarin hij zich liet inspireren door Schumann, een werk vol verrassingen van Milhaud en een trio van Khachaturian met veel volksmelodieën. Valentina laat bovendien een lentesonate van Beethoven horen.

 

Het concert begint zondag 18 mei om 15.30 uur en wordt gegeven op De Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove. Reserveren is noodzakelijk. Dat kunt u doen via www.lentepodiumblokzijl.nl, bij Eva Schepers, tel: 0527-202988, email: huubschepers@hetnet.nl en Tine Nouwen, tel: 0527-291784, email: pt.nouwen@planet.nl 

Na afloop wordt, zoals gebruikelijk, een glas wijn gedronken.

 

Persbericht 6 april 2014

 

Jonge talenten musiceren in Doopsgezinde kerk Blokzijl

 

Ze speelden voor het koningspaar, ze traden op met solisten van wereldfaam en één van hun cd’s werd door het blad Luister met maar liefst vier sterren bekroond: de Britteners, de leden van het Britten Jeugd Strijkorkest, een ensemble dat befaamd is om ‘het zeer hoge niveau en de onstuimigheid, lichtvoetigheid, virtuositeit en sonoriteit van hun spel’. De bezielende kracht achter dit ensemble is dirigente Loes Visser.

 

Zondag 6 april musiceren verschillende talenten uit dit orkest in de Doopsgezinde kerk in Blokzijl en ze vormen dan twee strijkkwartetten. Ze spelen onder meer enkele delen uit het Amerikaanse kwartet van DvoÅ™ák, het eerste, heel aantrekkelijke strijkkwartet van Menselssohn, het beroemde Andante cantabile uit een kwartet van Tsjaikovsky en het ontroerend mooie Chanson Russe van Strawinsky. Het hoogtepunt is een aria van Haydn, gezongen door de jonge sopraan Roza Herwig (17).

 

Het concert, dat om 15.30 begint, wordt gecombineerd met een rondleiding vooraf door het 17de eeuwse stadje Blokzijl. Voor deze rondleiding, die om 14.30 begint, moet worden gereserveerd. De kaarten voor het concert inclusief rondleiding zijn € 10; scholieren betalen € 5.

 

Reserveren via de website www.lentepodiumblokzijl.nl  verder bij Eva Schepers, tel: 0527-202988, huubschepers@hetnet.nl  of Tine Nouwen, tel: 0527-291784, pt.nouwen@planet.nl